CONTENT MARKETEERS: Google controleert (nog meer) het nut en relevantie van je website en zet nog meer ‘de mens centraal’ (people-first)
De zoekrobotten van Google worden slimmer en slimmer. SEO gericht tekstschrijven is de kunst om Google met allerlei robot-vriendelijke teksten en technieken te verleiden om jouw website met een betere ‘zichtlocatie’ te belonen dan die van een ander. Recent* heeft Google aangekondigd (nog) meer te gaan letten op de inhoudelijke waarde van de website. Ze beoordeelt straks jouw webteksten en -beelden ook op meer menselijke, emotionelere kwalificaties als: is de website nuttig, relevant en hulpvaardig genoeg en wat is de waardering van de bezoekers voor de aangeboden content?SEO bepaalt nu nog bij veel websites de content
Een websitebezoeker moet tevreden zijn over de content op jouw website anders haakt hij of zij snel af. Maar ook: hoe meer jouw website voldoet aan de technische zoekcondities van Google, des te meer kans op bezoekers. Elke goede contentmarketeer of webtekstschrijver houdt er dus rekening mee dat webcontent aan zeer specifieke Google-voorwaarden moet voldoen. Bevat de tekst genoeg woorden met de juiste bloktitels? Zijn er voldoende toepassingen en varianten op de juiste zoekwoorden in de tekst verwerkt? Hoe zit het met de Tags bij de gebruikte beelden en zijn de Metatags goed opgezet? Is de opbouw van de website goed aangemeld bij Google? Klikt de bezoeker snel genoeg op de gewenste vervolgactie? En zo meer en zo meer.Dit zogeheten SEO-vriendelijk schrijven voor websites is de afgelopen jaren een speciale schrijfkunst geworden, een vak apart. Bij enkelen is die kunst doorgeslagen naar het publiceren van bijna onprettig leesbare teksten, echt en alleen typisch geschreven om zo veel mogelijk bezoekers via zoekmachines te trekken. Inmiddels herken je als bezoeker dit soort ultra-Google gerichte teksten direct. Je ziet bijvoorbeeld ellenlange homepages en bij bedrijven die ondanks dat ze als eerste opduiken bij een zoekresultaat toch van een B-categorie zijn of ver weg in het buitenland gevestigd blijken te zijn. Kortom: als zoeker ervaar je dit soort vindresultaten redelijk zinloos, ben je ontevreden en geef je Google daarvan de schuld.
Straks bepalen ook de ‘helpful content indicatoren’ jouw vindbaarheid
De self-learning zoekrobots van Google blijven werken aan een hoogwaardige kwaliteit van hun zoekresultaten en hun opdracht daarbij is heel duidelijk: de bezoeker moet meer tevreden zijn over de zoekresultaten bij Google dan bij andere zoekmachines. Om zoiets emotioneels als bezoekerstevredenheid te meten zijn er voor Google genoeg objectieve indicatoren (in het Engels: ‘helpful content indicators’) op jouw website te vinden, zoals:- Zou de bezoekersgroep ook de inhoud nuttig vinden als ze rechtstreeks jouw url intypen? Met andere woorden: dekt jouw titel de lading?
- Toont jouw inhoud originele expertise uit de eerste hand?
- Heeft jouw site een primair doel of focus?
- Zal iemand na het lezen van de inhoud het gevoel hebben dat hij genoeg over een onderwerp heeft geleerd om zijn doel te helpen bereiken?
- Houd je rekening met updates en/of met actuele recensies?
- Vat je vooral samen wat anderen te zeggen hebben zonder er zelf waarde aan toe te voegen?
- Zie je duidelijk of content al dan niet automatisch gekopieerd is? Niet in het minst doordat bronvermeldingen of relevante doorlinks ontbreken?
- Moeten jouw websitebezoekers hetzelfde zoekwoord opnieuw gebruiken om betere informatie uit andere bronnen te krijgen?
- Belooft je inhoud een antwoord te geven op een vraag waarop eigenlijk geen antwoord bestaat of bekend is, zoals bij de bekende klifhangertruc bij roddelbladen: je stelt de titel als vraag, maar weet het antwoord erop niet 100% in je tekst te onderbouwen.
Nuttige inhoud wint
Kopiëren van content, dus ook van teksten is een doodzonde bij Google. Hoe origineler, unieker de content des te nuttiger de informatie, zo beredeneert Google. In elk geval geeft originele content aan dat je authentiek bent en dat je dus een mens bent die voor andere mensen een website maakt.
Maar unieke inhoud hoeft niet per se ook nuttige inhoud te zijn. Hoe help je nu Google te bepalen dat een website daadwerkelijk ‘helpfull’ -lastig te vertalen als behulpzaam, nuttig is bovenop alle andere technische SEO kwalificaties waaraan een website moet voldoen?
Begin daarmee, zegt Google, met de gemakkelijkste acties:
- Verwijder content die niet nuttig is, die geen toegevoegde waarde heeft, die dubbelop is etcetera.
- Wees jezelf, dus authentiek, en focus je als contentmarketeer om mensen echt te willen helpen met je informatie.
- Voorkom snelle wegklikkers (bounce rates) en promoot doorklikken op je website
Binnenkort publiceert Google meer tips over zo nuttig mogelijke websites. En we houden dit natuurlijk in de gaten voor je.
Google zelf noemt deze inhoudelijke aanpassing van haar self-learning algoritmes de grootste aanpassing sinds een tiental jaar. Ter geruststelling: we hebben nog wat tijd om deze aanpassing door te voeren. Voorlopig pakt ze de Engelstalige websites aan op hun mate van zinloze content.
Vond jij dit een nuttig blog? We lezen het graag van je. Mail naar info@i-tee.nl
(* bron: https://developers.google.com/search/blog/2022/08/helpful-content-update dd 18 augustus 2022)