Wat kost een website? Het is een vraag die we vaak horen. Hoe kan je die het beste beantwoorden? De vraag ‘Wat kost een website?’ is namelijk een zeer algemene vraag, goed vergelijkbaar met ‘Wat kost een auto?’. Net als bij auto’s zijn er websites in verschillende klassen, voor verschillende doelen, in alle soorten, wensen en eisen, van standaard tot maatwerk. Ook een website heeft onderhoud nodig, moet regelmatig een update ondergaan en -zeer belangrijk- een goede beveiliging, wat ook weer in diverse soorten en niveaus beschikbaar is. In tegenstelling tot een auto kan een goed opgezette website meegroeien met de ontwikkelingen van een bedrijf, mits daar vooraf goed over nagedacht is en de juiste opzet en systeem voor gekozen is.   
 
Een ondernemer van deze tijd beseft zich maar al te goed hoe belangrijk een website voor een bedrijf is. Dat de website de eerste indruk van het bedrijf is. Dat de website minimaal moet voldoen aan de versies van de directe concurrentie. Dat ze actueel moet zijn. Dat ze 100% veilig moet zijn. Dat ze 24/7 stabiel is. Dat ze zelf bij te houden is. En ga zo nog maar even door. En als de website eenmaal ontworpen en gebouwd is, weet de ondernemer ook dat het met de kosten niet ophoudt.  
 
Hoe de website ook ontworpen en gemaakt is, laten we vooral niet vergeten dat diezelfde website zo goed mogelijk gevonden moet worden. Dat er voorafgaand aan het ontwerp dus inzicht moet zijn in de manier waarop bezoekers zoeken op internet, welke zoekvragen ze gebruiken, welke antwoorden ze willen zien en welke vervolgacties ze nemen en hoe concurrenten dit alles toepassen.  
  
Er zijn dus vooraf wel wat vragen te stellen en een aantal goed onderbouwde antwoorden nodig, zodat de prijs die je voor het maken van een website afgeeft daadwerkelijk een realistische prijs is. Met de onderstaande checklists helpen we je graag op weg.    

Wat wil je zelf?

Voordat je de kosten voor het maken van een website kunt bepalen, is het belangrijk om je eigen behoeften en doelen duidelijk te definiëren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen: 
Doel van de website: Bepaal het hoofddoel van je website. Wil je bijvoorbeeld een e-commerceplatform opzetten die aangesloten kan worden met andere platforms, een blog starten, je portfolio presenteren of een informatieve website maken? Het doel van je website zal invloed hebben op het ontwerp, de functionaliteit en de complexiteit ervan. 
Vereisten en functionaliteit: Maak een lijst van de belangrijkste functies en vereisten die je wilt dat je website heeft. Denk aan zaken als gebruikersregistratie, e-commercefunctionaliteit, integratie met externe systemen, meertalige ondersteuning, enzovoort. Hoe beter je je eisen en de prioriteiten kunt vaststellen, des te beter de kosten beraamd kunnen worden. Blijf daarbij openstaan voor alternatieven. 
Ontwerp en branding: Overweeg hoe je wilt dat je website eruitziet en welke branding-elementen je wilt opnemen. Wil je een op maat gemaakt ontwerp of ben je tevreden met een bestaand thema? Het ontwerp en de branding kunnen ook van invloed zijn op de kosten.  Kies een aantal bestaande websites als voorbeeld en inspiratie.  
Onderhoud en updates: Denk na over hoeveel betrokkenheid je zelf wilt hebben bij het onderhoud en de updates van de website. Wil je regelmatig inhoud bijwerken, nieuwe functies toevoegen en welke technische ondersteuning wil je krijgen? Deze factoren kunnen van invloed zijn op de kosten op de lange termijn. 
Hoe en op welke woorden/thema’s wil je gevonden worden? Een website moet gevonden worden, zonder goede online marketing sneeuwt ze snel onder in de massa. Bepaal vooraf je je website ontwerpt wat jouw winnende zoekwoorden en thema’s zijn waarop jij de juiste bezoekers wilt werven. Wat is je strategie om dat te bereiken? En hoe meet je dat?   

Door zo je eigen behoeften en doelen te bepalen, kun je een duidelijker beeld krijgen van wat je wilt bereiken met je website en welke functionaliteit en ontwerpkenmerken essentieel zijn. Dit zal je helpen bij het begrijpen van de kosten die gepaard gaan met het maken van jouw gewenste website. 

Bepaal eerst je online marketing 

Een website is slechts een tool. De visie erachter, de online marketing, bepaalt alles, dus ook de kosten van een nieuwe website. Online marketing speelt een essentiele rol bij het ontwikkelen van een website, omdat het helpt om je website zichtbaar te maken, om de juiste bezoekers aan te trekken en om je doelen te bereiken. Wat doet de markt? Wat is jouw ambitie en strategie? Hier zijn enkele punten waar online marketing van invloed is op het ontwikkelingsproces van een website: 
SEO (zoekmachineoptimalisatie): Door rekening te houden met SEO tijdens het ontwikkelingsproces, kun je de structuur, inhoud en technische aspecten van je website optimaliseren om beter te worden gevonden in zoekmachines zoals Google. Dit omvat onder meer het gebruik van relevante zoekwoorden, het creëren van hoogwaardige inhoud, het optimaliseren van metadata en het verbeteren van de laadsnelheid van de nieuwe website. Aspecten die voorafgaand aan het ontwerp goed in beeld moeten zijn.  
Responsief en mobielvriendelijk ontwerp: Gezien het groeiende aantal mobiele gebruikers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website responsief is en goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. Dit draagt bij aan een positieve gebruikerservaring, wat weer van invloed kan zijn op je zoekresultaten en de algehele bruikbaarheid van je website. De trend daarbij is ‘mobile first'. Misschien is jouw mobiele website wel de basis voor het ontwerp dat op een desktop zichtbaar is. 
Contentmarketing:  Een effectieve online marketingstrategie omvat altijd de juiste contentmarketing. Dit houdt in dat je waardevolle, hulpvaardige en relevante inhoud creëert, zoals blogartikelen, whitepapers, video's, infographics, enzovoort. Het ontwikkelen van een website met functies die het publiceren en het delen van inhoud vergemakkelijken, kan je goed helpen bij het implementeren van je contentmarketingstrategie. In hoeverre wil je begeleiding van de webbouwer bij het opzetten van met name de juiste content. Op deze lastige inhoud en begeleiding hierin haken vele webbouwers af. Te vaak hoor je dan: “dat is uw verantwoordelijkheid”, terwijl het van wezenlijk belang is voor de web-bouw en het online succes ervan.    
Sociale media-integratie:  Sociale media zijn een krachtige marketingtool en kunnen je helpen om je website en inhoud te promoten, meer verkeer te genereren en betrokkenheid van gebruikers op te bouwen. Het integreren van sociale media-knoppen, het tonen van sociale mediaberichten op je website of het implementeren van sociale deelopties kunnen de zichtbaarheid en betrokkenheid vergroten. Ook hierin dient een moderne webbouwer mee te denken. 
Analyse en tracking: Het is belangrijk om tools voor website-analyse te implementeren, zoals de bekende Google Analytics, om inzicht te krijgen in het verkeer, de gebruikersinteracties en de conversies op je website. Door het gedrag van je gebruikers te analyseren, kun je je marketinginspanningen optimaliseren en de prestaties van je website verbeteren. Denk ook aan tools die bredere analyses dan alleen over Google maken. De tools kunnen wel handig zijn om de basics te checken. Bijvoorbeeld: 
Moet de site SEO-technisch vriendelijk in te vullen zijn? Linken er voldoende pagina’s naar jouw website?  Komen sommige zoekwoorden genoeg keren voor? Komt het exacte zoekwoord waar jij op wil ranken op de juiste plekken voor op de juiste posities? Een goede webbouwer houdt rekening met alle voorwaarden die SEO, dus goede Google vindbaarheid eist.  Hoe belangrijker jij dit vindt, des te zorgvuldiger een website opgebouwd moet worden en voorzien van de juiste SEO-tools. 
Wat is de invloed van AI op de marketing van de toekomst? Deze vraag is steeds relevanter. Een goede webbouwer adviseert hier zo objectief en eerlijk mogelijk in, want AI heeft absoluut een beslissende invloed op marketing en zeker ook op het (door robots laten) ontwerpen van websites. Er is hierop zeker geen eensluidend antwoord (nog) te geven, maar de toekomst van internet is AI. Dat is dus de realiteit van vandaag en voor de keuzes die je maakt, ook voor je website en juist voor met wie je gaat samenwerken.    

Kortom, online marketing en websiteontwikkeling zijn nauw met elkaar verbonden. Het integreren van online marketingstrategieën tijdens het ontwikkelingsproces van een website kan helpen om je website effectiever te maken, je online zichtbaarheid te vergroten en je marketingdoelen te bereiken. 

Allemaal goed bedoelde informatie: maar wat kost een website nu?

Stel nu, dat je al je huiswerk (eventueel samen met de webbouwer) gemaakt hebt. Stel ook, dat je de vergoeding van zijn/haar analyses en adviezen los ziet van die voor het uiteindelijk bouwen van de website. De prijs voor het maken van een website kan dan nog steeds sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type website, het ontwerp, de functionaliteit, het platform en de benodigde diensten. Hier zijn enkele algemene prijsklassen om je een idee te geven, maar onthoud dat dit slechts schattingen zijn en de werkelijke kosten afhankelijk zijn van je specifieke vereisten, niet alleen tijdens de bouw maar met name ook bij een maximaal gebruik ervan:

Eenvoudige website: Voor een eenvoudige website met een paar pagina's en basisfunctionaliteit, zoals een blog of een informatieve website, kunnen de kosten variëren van € 500 tot € 2.000. 
Zakelijke, informatieve website:  Een meer uitgebreide zakelijke website met extra functies zoals contactformulieren, galerijen, integratie met sociale media en een responsief ontwerp kan variëren van € 2.000 tot € 6.000. 
Zakelijke website, met enkele 'eigen' bijzonderheden: Een meer uitgebreide zakelijke website met extra functies zoals afsprakenkalenders, specifieke formulieren, originele portfolios, en de gebruikelijke integratie met sociale media, reviews en een specifiek responsief ontwerp kan variëren van € 4.000 tot € 10.000. 
E-commercewebsite: Als je een e-commercewebsite wilt opzetten met functies zoals productcatalogus, winkelwagen, betalingsgateway, beheer van bestellingen en beveiliging, kunnen de kosten variëren van € 3.000 tot € 20.000 of meer, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project. 
Op maat gemaakte websites: Voor complexe websites met op maat gemaakte ontwerpen, geavanceerde functionaliteiten en specifieke behoeften, zoals webtoepassingen, portals of platforms, kunnen de kosten variëren van € 10.000 tot enkele tienduizenden euro's of meer, afhankelijk van de complexiteit en vereisten van het project. 

Houd er rekening mee dat deze prijsklassen slechts richtlijnen zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van een veelvoud aan factoren. Daarom is het verstandig om een offerte op te vragen bij een webbureau, die verder denkt dan slechts het bouwen van een website, en die breed georiënteerd is voor een optimale inzet ervan. Op termijn pluk je daar de vruchten van. En gezien de bovenstaande indicaties lijken de kosten van een nieuwe website ergens te liggen tussen een e-bike en een goede auto-occasion en is voor een bedrijf een dergelijke investeringin een goed onderbouwde en ontworpen website meer dan waard.