Bij onze klanten neemt de vraag naar nieuwe, interactieve en makkelijk te gebruiken mobiele applicaties (apps) toe. We hebben er dus al aardig wat ervaring mee opgebouwd. Waar klanten in het verleden vaak moesten uitwijken naar een 'native' Android of iOS app, die verplicht in hun Stores moest worden ondergebracht, is het met de komst van de Progressive Web App (PWA) mogelijk geworden om een groot deel van de native functionaliteiten toe te passen in webbased applicaties (web apps). Deze web apps zijn op je desktop een website, maar op je mobieltje lijken, navigeren en handelen ze als een gebruikelijke app uit de AppStore. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van een dergelijke PWA, een web app dus, zijn.


Wat is een progressieve web app

Een progressieve web app, in dit artikel afgekort web app genoemd, is een website die je (dus) via het internet bezoekt en die tegelijkertijd de stijl en de mogelijkheden van een native app nabootst – zoals die van de gangbare apps in de AppStore of de PlayStore.  De web app is bedacht door Google, niet de eerste de beste, met alle voordelen vandien. Google neemt de content van de web app gewoon mee in de zoekresultaten, in tegenstelling tot die van native apps. De programmeertaal is in HTML, CSS en JavaScript, dezelfde als je website of webshop. Dus geen overbodige, dubbele ontwikkelkosten meer!
De web app oogt op je mobiel als een app. Zo heeft ze een app icon,  kent swipe bewegingen, handige reserveringssystemen, pushberichten en meer. Net als de native app, heeft de web app de typisch mobiele opties zoals het gebruik van je camera, microfoon en GPS. Ook kun je de web app offline gebruiken. Dat is wel zo handig wanneer je geen internet hebt of veel onderweg bent. Heb je eenmaal weer internet, dan upload de app vanzelf de ingevoerde gegevens. Lig je dus op een afgelegen strand zonder internetbereik, dan kun je daar toch je favoriete winterjas volledig customizen en bestellen. Eenmaal terug in de bewoonde wereld bereikt je bestelling de betreffende webshop. 
Nog een voordeel: web apps kunnen sneller en goedkoper ontwikkeld worden dan native apps, ook als het om maatwerk gaat, Dit is ideaal bijvoorbeeld wanneer je reeds een webshop hebt en de look en feel van de web app hier naadloos op moet aansluiten.
Inmiddels is de web app volledig omarmd en geaccepteerd door grote merken als Uber, BMW, Amazon, Spotify, Pinterest en Starbucks. Kortom: hoewel ze  zeker ook nog technische grenzen heeft, zoals beperkte rekenkracht bij grafische modellen, is de web app een blijvertje te noemen. 
Is de web app eenmaal ontwikkeld, dan houd je haar bij in dezelfde omgeving als je webshop. Je hoeft niet langer apart aan de slag met én de website, én de Android-app, én de iOS-app. Hoe handig is dat!

Praktische voordelen van web apps

  • Een progressieve web app geeft webapps de mogelijkheid om functionaliteiten van native apps te gebruiken• Web apps zijn snel en daarom ook goed te gebruiken met langzaam internet. Daarom koos BMW met haar vele plaatjes en visuele demo’s voor de web app. Zij bereikt nu 50% meer mobiel-gebruikers.
  • De app is onafhankelijk van het besturingssysteem.
  • De app is responsive: het beeldformaat wordt dus aangepast aan het apparaat waarop je de app draait. Wel zo gebruiksvriendelijk.
  • Je bent niet afhankelijk van de AppStores om je applicatie aan te bieden.

Technische voordelen van een web app

  • Geïnstalleerde web apps nemen minder schijfruimte in dan native apps.
  • Je hoeft geen updates te installeren. De app wordt bijgewerkt tijdens het opstarten.
  • Content kan via één platform online gezet of bijgewerkt worden. Je hoeft niet langer apart aan de slag met én de website, én de Android-app, én de iOS-app.
  • Dankzij de ver ontwikkelde front-end technieken ziet de app er aantrekkelijk uit en wordt die bovendien snel geladen. Spelontwikkelaars zien deze kansen, ook omdat offline gespeeld kan worden. 
  • Een web app is geschikt voor elke browser en bied je buiten de appstores om aan.
  • Tot slot voor de SEO-liefhebbers: een web app is technisch gezien een website en kan dus gewoon geïndexeerd worden door Google, met alle kansen voor SEO-optimalisatie.

En nog meer voordelen van web apps

  • Een webshop die je bestelling bewaart, ook als je (per ongeluk) offline gaat.
  • Een agendafunctie die je pushmeldingen ter herinnering stuurt.
  • PWA’s zijn laagdrempeliger om te installeren, sneller en stukken gebruiksvriendelijker dan mobiele webpagina’s. Bovendien zou je met de ontwikkeling van een PWA tot 33 procent aan development kosten besparen.

Je begrijpt het al inmiddels: wij zijn een fan van dit soort web apps. Ben je een ambitieuze ondernemer in het MKB en wil je meer weten over web apps of gewoon meer over weten hoe wij websites en webshops maken? Dan gaan we graag het gesprek aan. Neem gewoon vrijblijvend contact met ons op.